Demans Hastalığı


Yaşlanmayla birlikte kendini gösteren Demans Hastalığı diğer bir ifadeyle bunama, kişinin zihinsel becerilerin zayıflaması olarak tanımlanabilir. Demans hastalarının yarısının muzdarip olduğu türü de Alzheimer hastalığıdır. Bunun yanında beyni zayıflattığı için demans hastalığına yol açan 200 den farklı hastalık da bulunmaktadır. Alzheimer hastalığının yanı sıra kan dolaşımına bağlı demans hastalığı sıklıkla görülürken, Parkinson’a bağlı demans hastalığı ve frontotemporal demans hastalığı nadir görülür.

Demans neden oluşur?

Demans Hastalığının oluş sebebini kısaca anlatmak gerekirse; beyinde belirli bir bölgedeki hücreler de görülen bozulma sonucunda o bölgenin normal işlevlerini yerine getirememesidir. Yani Demans hastalığı, beyin hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanmaktadır. Meydana gelen bu hasar sonucunda hücreler birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini kaybederler. Farklı demans türleri belirlenirken, beynin belirli bölgelerindeki beyin hücre hasarı tipleri ile ilişkilidir. Mesala Alzheimer hastalığında, beyin hücrelerinin içindeki ve dışındaki bazı proteinlerin yüksek düzeyde olması, beyin hücrelerinin sağlıklı kalmasını ve birbirleriyle iletişim kurmasını zorlaştırır. Hipokampus adı verilen beyin bölgesi, beyindeki öğrenme ve hafızanın merkezidir ve bu bölgedeki beyin hücreleri Alzheimer hastalığında genellikle zarar gören ilk bölgedir. Bu yüzden hafıza kaybı genellikle Alzheimer’ın ilk belirtilerindendir.

Demans Türleri

Alzheimer: Yaygın olarak görülen bir demans türü olup, beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya neden olan bu hastalıkta belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar.

Vasküler Demans: Bu hastalık Alzheimer dan sonra ikincil yaygın demans türü olup, beyne kan sağlayan damarların zarar görmesi sonuçu ortaya çıkar. Vasküler Demans hastalığının en yaygın belirtileri arasında problem çözme, yavaş düşünme, odaklanma ve organizasyon ile ilgili zorluklar görülmektedir.

Lewy Cisimciği Demansı: Beyinde balon şeklinde anormal protein yığınları olarak tanımlanmaktadır. Sıklıkla görülen belirtileri arasında; Rüya görürken hareket etmek, var olmayan şeyleri görmek (halüsinasyon), odak ve dikkat sorunlarıdır.

Frontotemporal Demans: Genel olarak kişilik, davranış ve dil ile ilgili alanların bulunduğu beynin ön bölümündeki sinir hücrelerinin parçalanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Belirtileri arasında davranış ve kişilik değişikliği, düşünme, yargılama, dil ve harekette bozulmalarıdır.

Karışık Demans: Bir çok demans türünün bir arada bulunduğu durumlardır.

Demans Belirtileri

Demans hastalığının en sık görülen belirtisi yeni öğrenilen bilgilerin unutulmasıdır. Bunun haricinde bir kişinin, demans hastası olarak kabul edilmesi için aşağıdaki konulardan bir yada birkaç tanesinde şikayeti olması gerekmektedir.

Hafıza (Unutkanlık)
İletişim ve Dil (Kelime bulma ve cisimleri adlandırma sorunları)
Odaklanma ve Dikkat (Kavrama ve sorun çözememe)
Muhakeme
Görsel algı (Yol bulma kabiliyetinin zayıflaması)

Yukarıda sayılan belirtilerden sorun yaşıyorsanız veya yakınınızda bu tür sorunlar var ise en kısa sürede bir uzmana görünmenizi tavsiye ederiz. Belirtiler geri dönüşümü olmayan bir demansı işaret etse de; erken tanı, bir kişinin mevcut tedavilerden en iyi şekilde yararlanmasını sağlayacaktır. Bunun yanında gelecek için plan yapma konusunda zaman kazanmış olacaksınız.